środa, 5 lipca 2017

Polskie wina i cydry w SPOT. vol.4 ... czyli jak to smakuje z rodzimą kuchnią?

 Od czterech lat, na jeden dzień, Poznań zamienia się w stolicę. I to stolicę nie byle czego, bo najlepszych polskich win i cydrów. Wszystko za sprawą festiwalu organizowanego przez SPOT. Restauracja z zaangażowaniem godnym sprawy intensywnie propaguje polskie wino oraz rzemieślniczy cydr. 

I ma rację!




 Jej coroczna impreza już dawno przestała być lokalną - to głośne wydarzenie na skalę całego kraju. Winomani są gotowi zrobić wiele by tego dnia być w poznańskim SPOTcie. Na przykład skrócić swój urlop w Zakopanem i pruć wariacko autem 500km przez całą Polskę, tak jak autorka pisząca te słowa... 


I wiecie co? 

Nie żałuję - zdecydowanie było warto!



 Pełen wrażeń dzień rozpoczął się z wielkim przytupem. Była nim degustacja komentowana (prowadzona przez Tomasza Prange-Barczyńskiego - redaktora naczelnego Magazynu Wino) połączona z degustacyjnym menu, przygotowanym specjalne na tę okazję przez Macieja Nowickiego - szefa kuchni Pałacu w Wilanowie. Sommelierzy SPOTu podjęli się trudu sparowania polskich win i cydrów z nowoczesną interpretacją szefa kuchni na temat typowo polskich produktów i smaków. 


Czy podołali temu zadaniu? 

Zdecydowanie tak! 


Kilka propozycji wręcz mnie powaliło i zbierałam przysłowiową szczenę z podłogi.



PRZYSTAWKA: 
truskawka / czarny bez / amarantus / ocet jabłkowy




 Do drobno posiekanej truskawki dołożono niezwykłe dodatki, takie jak szarłat, czy... cebula! Nigdy nie sądziłam, że taki miks może wypalić. A jednak - wszystko się ze sobą świetnie komponowało i było bardzo aromatyczne. 


Do niebanalnej potrawy dobrano trzy cydry i dwa wina. Najciekawszym z cydrów był Smykan Stary Sad 2016, ze swoim specyficznym, rustykalnym charakterem. Niestety, ze względu na zdecydowany smak, całkowicie zdominował przystawkę. Z kolei z potrawą bardzo dobrze wypadły bąbelki ze Wzgórz Trzebnickich - Blanc 2015 (pinot noir, chardonnay, 2 lata na osadzie metodą Charmanta). Zdecydowanie najlepiej poradził sobie jednak musiak Gostart 2015 (riesling, pinot gris i pinot blanc metodą tradycyjną) z Winnicy Gostorze

 I niech jakiś maruder powie teraz, że wino musujące i truskawki to banalne połączenie! 



I DANIE: 
sielawa / pietruszka / agrest / limonka / mięta




 Kolejne, pozytywne kulinarne zaskoczenie!  Bardzo delikatna sielawa, podana na purée z pietruszki, nabrała charakteru dzięki dodaniu agrestu. Sommelierzy zaproponowali do niej pięć win, z których najlepiej wypadło beczkowane przez 5 miesięcy Chardonnay 2016 z Winnicy Turnau (50% beczek dębowych i 50% beczek akacjowych po 225l.). Wino najlepiej ze wszystkich podkreśliło strukturę dania (uwypuklając przy tym swoją). Poradziło sobie świetnie również z agrestem i zachowało równowagę pomiędzy słodyczą, a kwasowością. 



II DANIE:
jajo / niebieski książę / botwina / lubczyk / olej dyniowy





 Czy powtórzę się, jeżeli napiszę, że danie było znakomite? Pierwsze skrzypce grał w nim niebieski książę, czyli bardzo finezyjny i bogaty ser z niebieską pleśnią. Każdy rokpol mu może buty czyścić! Niebieski książę, jak prawdziwy książę - uwielbia towarzystwo wina. Zaserwowano więc do niego 5 różnych butelek. A każda ciekawsza od poprzedniej!


 Dom Bliskowice i ich johanniter butelkowany jako DB'16 jest dowodem na istnienie w winie mineralności! Fermentowany na naturalnych drożdżach jest bardzo skalny, kamienny. DB'16 jeszcze nie został komercyjnie zabutelkowany, więc na razie, niestety, nie sposób go kupić. Z kolei pomarańczowy Pinot Gris 2014 z Winnic Wzgórz Trzebnickich pokazał swój niezwykły potencjał. W tyle nie został również Kadryl 2016 z winnicy Equus. Ciekawiło mnie Kvevri 2014 z Winnicy Płochockich, czyli seyval blanc robiony na wzór gruziński, w zaimportowanej stamtąd amfory. Czy coś mogłoby to przebić? Oczywiście! Na przykład Milvus 2015 - pomarańczowy gewürztraminer z winnicy de Sas. Właściciel winnicy lubi eksperymentować. Wino wyprodukował całkowicie naturalnie, na własnych drożdżach, bez użycia siarki i do tego w kvevri robionej na zamówienie przez jego przyjaciela - gruzińskiego artystę. 


 Każde z tych win sprostało kompanowi w postaci wyjątkowego pleśniowego sera i odkryło jego nowe niuanse smakowe. Szczególnie smakował mi paring tej potrawy z pinot gris ze Wzgórz Trzebnickich. Jednakże najlepszym w tym zestawieniu okazał się dziki i nieokrzesany Milvus. W towarzystwie niebieskiego księcia pokazał maniery: złagodniał i zadziwił niewyczuwalną przedtem owocowością. 

III DANIE: 
kaszanka / rabarbar / bób / marchew / pestki dyni



 Nie jestem fanką kaszanki. Zatrułam się nią kiedyś na grillu i uraz pozostał. Na pewno znacie ten rodzaj tragikomicznych historii, w których poziom żenady sięga stratosfery, więc nie wspomnę szczegółów... 

Z resztą, czym taka kaszana może zachwycić? 
Ano może! 

 Co ten Maciej Nowicki wyczynia w kuchni to nie wiem, ale z kaszanką przeprosiłam się na powrót! Ta spod ręki Maćka była przepyszna - świetnie doprawiona i przypieczona. Rabarbar podbił kwasowość (tak jak agrest w przypadku sielawy), marchew dodała słodyczy, a bób dopełnił całości i zamknął smakową kompozycję. 

 Do tego dania próbowaliśmy aż 6 wytypowanych przez sommelierów win. Tym razem królowały czerwienie, od jaśniutkiego Pinot Noir ze Srebrnej Góry, po bardzo ciemne, o głębokim kolorze RoRe z winnicy Zadora. Smakował mi pyszny Sukcesor (rondo, regent, leon millot) z 44 Winnice Dziedzic, który pełen charakteru, w parze z kaszanką jednak wyjątkowo złagodniał. Według mnie najlepiej w tym rozdaniu poradził sobie Merlot 2016 z winnicy Wieliczka oraz wspomniany wcześniej Pinot Noir 2015 z winnicy Srebrna Góra.


DESER: 
wiśnia / śmietana / orzech laskowy / pusty piernik / czarnuszka


 Zachwycałam się poprzednim daniem, ale kiedy spróbowałam deseru - moje kubki smakowe oszalały. Gęste lody posypane kruszonką skradły serce od pierwszego kęsu. Nie pamiętam bym jadła wcześniej tak złożony i wielowymiarowy deser, a dobrane do niego butelki jeszcze bardziej podkreślały wyjątkowość dania. 


 Nic jednak nie mogło się równać z tym co Cydr Lodowy Chyliczki stworzył z deserem. Na samą myśl o tym połączeniu robi mi się błogo. To był idealny mariaż pod każdym względem! Założę się, że w raju zamiast nektaru i ambrozji serwuje się Cydr Lodowy i ten deser. 


Taką ucztą dla zmysłów mogłabym rozpoczynać każdy dzień! 


 SPOT. przyzwyczaił nas już do tego, że jeżeli się za coś bierze - robi to dobrze. Kolejna odsłona festiwalu i kolejny wielki sukces. Z roku na rok podczas Festiwalu Polskich Win i Cydrów dzieje się coraz więcej i więcej. Więcej tematycznych, ultraciekawych paneli, merytorycznych rozmów, więcej winiarzy i jeszcze więcej gości. Ciężko byłoby opisać to wszystko w jednym krótkim wpisie. Pominąć, też nie wypada, bo tego dnia działy się rzeczy niebywałe - premiera win z winnicy Turnau, unikalna, pionowa degustacja win z winnicy Jakubów i Wzgórz Trzebnickich. Po raz pierwszy wręczono również Polskie Korki - nagrody dla najlepszych win. Wszystkim tym wydarzeniom poświęcę wkrótce osobny, obszerny wpis, więc bądźcie uważni! Sprawdźcie również co pisałam o poprzednich edycjach, na których gościłam w roku 2015 i 2016



Poniżej zamieszczam pełną listę win i cydrów wyselekcjonowanych przez sommelierów SPOTu do serwowanych potraw.



PRZYSTAWKA: 
truskawka / czarny bez / amarantus / ocet jabłkowy

Cydr Chyliczki Cydr Kronselka 2015 
Winnica Chodorowa Cydr Jabłkowy Wytrawny 2014
Cydr Smykań Stary Sad 2016
Winnica Gostchorze Gostart 2015
Winnice Wzgórz Trzebnickich Blanc 2014

I DANIE: 
sielawa / pietruszka / agrest / limonka / mięta

Winnica Skarpa Dobrska Aqulegia 2016
Winnica Janowice Solaris 2016 
Winnica Jakubów Traminer 2016
Winnica Turnau Chardonnay 2015
Winnica Saint Vincent Cuvèe Słoneczne 2016

II DANIE: 
jajo / niebieski książę / botwina / lubczyk / olej dyniowy

Dom Bliskowice DB J’16
Winnice Wzgórz Trzebnickich Pinot Gris 2014
Winnica Equus Kadryl 2016
Winnica Płochockich Kvevri 2014
Winnica de Sas Milvus 2015

III DANIE: 
kaszanka / rabarbar / bób / marchew / pestki dyni

Winnica Srebrna Góra Pinot Noir 2015
Winnica Kinga Czerwone 2016
Winnica Spotkaniówka Regent 2015
Winnica Wieliczka Merlot 2016
44 Winnice Dziedzic Sukcesor 2014
Winnica Zadora RoRe 2012

DESER: 
wiśnia / śmietana / orzech laskowy / pusty piernik / czarnuszka

Winnica Sandomierska Rose 2016
Winnica Nad Jarem Rose 2016 
Cydr Chyliczki Cydr Lodowy 2015
Winnica Jakubów Solaris 2016
Winnica de Sas Parus Słomowe 2016


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...