czwartek, 30 czerwca 2016

Polskie wina i cydry w SPOT (5.06. 2016)

  Gdyby zapytać ich parę-paręnaście lat temu jak wyobrażają sobie dzień dzisiejszy, czy potrafiliby dać taką odpowiedź? Polscy winiarze i cydrownicy z roku na rok rosną w siłę. Biorą udział w międzynarodowych konkursach i zdobywają medale, są rozpoznawalni i szanowani. To dzieje się na naszych oczach- zaczyna się nowa era. 

Polskie winiarstwo wyszło z szafy i zaczyna błyszczeć na salonach. 


Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

  Widać to również po corocznych spotkaniach w poznańskiej restauracji SPOT. To miejsce, w którym od początku kibicuje się polskim winom i rzemieślniczym cydrom. Mało tego! Tam naprawdę się je wspiera i propaguje. To w Spocie narodził się pomysł organizacji corocznych ogólnopolskich spotkań z winiarzami i ich butelkami. Gdy trzy lata temu wystartował Festiwal Polskich Win i Cydrów, dla większości odwiedzających to był pierwszy kontakt z polskim winem. Edukację zaczęto więc od podstaw. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a raz rozbudzona ciekawość- nie maleje. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

  Podczas drugiej edycji, w trakcie porannego panelu (który opisałam tutaj),  była już możliwość poruszenia bardziej zaawansowanych aspektów i technicznych kwestii. Z sali padały merytoryczne pytania, a winiarze i cydrownicy szczerze opowiadali o metodach, celach i efektach swojej pracy. Spotkania okazały się wielkim sukcesem i odbiły się szerokim echem, byłam więc niezwykle ciekawa co SPOT przygotuje podczas tegorocznej- trzeciej już edycji. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

Nie zawiodłam się. 


Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.
Szef kuchni- Artur Szwacki (pierwszy z lewej) wraz z zespołem i Sommelierami
  Postanowiono ukazać polskie wina i cydry w zupełnie nowej odsłonie- parując je ze znakomitymi, autorskimi daniami szefa kuchni- Artura Szwackiego. Czy poradziły sobie podczas tego gastronomicznego wyzwania? Postawione przed nimi zadanie nie było łatwe- dania były wielowymiarowe, o wielu różnych przenikających się smakach, tworzących przy tym jedną spójną kompozycję. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

  Jako pierwszy podano przepyszny boczek z pyzą i dymką w słodko-pikantym dressingu. Sommelierzy- Szymon Maksymowicz i Tomasz Kramer, dobrali do niego 5 pozycji (3 cydry i 2 wina). Moim zdecydowanym faworytem, w tym zestawieniu, okazał się Cydr Ignaców "Czarny Ignac", który najlepiej podkreślił smak boczku. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

  Następnie przyszła kolej na szparagi w miso i białej czekoladzie z pomidorem.
Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

Okazały się rewelacyjne! 


Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.
Szef kuchni cierpliwie odpowiada na pytania
 Smakowały na tyle, że szef kuchni został wręcz zasypany pytaniami o sposób przyrządzenia dania. Pomimo konkretnych i wyczerpujących odpowiedzi, wątpię by komukolwiek udało się tak pysznie przyrządzić je samemu w domu. Do szparagów zaproponowano 5 win białych. Aż 3 z nich szczególnie dobrze komponowały się zarówno ze szparagami jak i z wymagającym sosem. Były to: Hibernal 2015 z Winnicy Jakubów, Cuvée 2015 z Winnicy Nad Jarem oraz Pinot Blanc 2015 z Winnicy Miłosz. Dla mnie bezapelacyjnie wygrała Winnica Nad Jarem i ich Cuvée 2015, w którego kupaż wchodzi hibernal, bianca i pinot blanc. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

 Kolejnym daniem był łosoś serwowany z jabłkiem, szczawiem i purée z pasternaka. Do soczystej ryby również dobrano 5 win, w tym arcyciekawego Zweigelta Blanc de Noir 2015 z Winnicy Miłosz. Wart uwagi był również Passage 2015 z Winnicy Equus (chardonay, solaris, johaniter). Wygranym jednak okazał się intrygujący Pinot Gris 2014 ze Wzgórz Trzebnickich. Idealnie zagrał z łososiem, podkreślając jego wszystkie zalety.

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

 Po łososiu podano foie gras z agrestem, czarnym bzem, jabłkiem i tymiankiem. Foie gras jadłam kilkakrotnie, w tym raz we Francji, gdzie zapewniano mnie o jego wyjątkowości. Pic na wodę! Najsmaczniejsze foie gras jadłam właśnie w Spocie! 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

Klasa!


Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

 W tym przypadku sommelierzy również przygotowali 5 win. Dla mnie zwycięzca był jeden- Solaris 2015 z Winnicy Jakubów. Już rok temu zachwycałam się tym winem (w roczniku 2014) i po prostu mam do niego niezwykłą słabość. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.
Przedstawiciel Winnicy Jakubów opowiada o swoich winach

 Jako ostatni zaserwowano rostbef na chlebie kukurydzianym z musztardą, maliną i lubczykiem. Danie miało formę finezyjnie podanej kanapki, a wszystkie jej elementy łączy się ze sobą po prostu znakomicie. Dobrano do niego 6 win czerwonych, w tym wino z nowej, jeszcze mało znanej winnicy Sama Valley spod Tarnowa Podgórnego. Pomimo tego, że było trochę zbyt dominujące nad potrawą i zdawało się, że ją przygłusza- samo w sobie jest bardzo ciekawe i na pewno będę śledzić poczynania tej winnicy. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

 Panel zakończył się pełnym sukcesem- w końcu udowodniono, że polskie wina i cydry mogą być dobrymi partnerami do potraw, nawet tych wysokiej klasy. Ich przyszłość w gastronomii maluje się świetliście. 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

Restauratorzy, którzy jeszcze nie mają ich w swoich kartach, powinni szybko nadrobić zaległości!


Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

  Podczas degustacji miałam okazję po raz pierwszy próbować win z Winnicy Hiki. Zapamiętajcie tę nazwę, bo na pewno jeszcze nie raz o nich usłyszycie! Oprócz tego, że mają naprawdę dobre wina (musicie spróbować ichniego rieslinga!) to naprawdę świetni ludzie. Miałam przyjemność porozmawiać z nimi niezwykle otwarcie i urzekła mnie bezpretensjonalność i prawdziwa pasja z jaką mówią o swoich winach. To było niezwykle miłe i inspirujące spotkanie! 

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.
Rodzina Hiki w pełnym składzie. W środku głowa rodu i główny winemaker

Poniżej pełna lista win i cydrów polecanych przez sommelierów SPOT do dań autorstwa Artura Szwackiego:

BOCZEK/PYZA/DYMKA/SŁODKO-PIKANTNY DRESSING

Cydr Rembowskich Cydr z Wielkopolski 2015
Cydr Ignaców Czarny Ignac
Cydr Smykań Grochówka 2015
Winnica nad Jarem Rosé 2016 (rondo,zwiegelt)
Winnica Sandomierska Rosé 2015 (rondo)

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.
Winnica nad Jarem dumna ze swojego Rose

SZPARAGI/MISO/BIAŁA CZEKOLADA/ POMIDOR

Winnica Saint Vincent Riesling 2014
Winnica Equus Riesling 2015
Winnica Jakubów Hibernal 2015
Winnica nad Jarem Cuvée 2015 (hibernal, bianca, pinot blanc)
Winnica Miłosz Pinot Blanc 2015

ŁOSOŚ/SZCZAW/PASTERNAK/JABŁKO

Winnica Pałacu Mierzęcin Riesling 2015
Winnica Equus Passage 2015 (chardonnay, solaris, johaniter)
Winnica Saint Vincent Cuvée Słoneczne 2014 (pinot gris, gewurztraminer, muscat ottonel)
Winnice Wzgórz Trzebnickich Pinot Gris 2014
winnica Miłosz Zwiegelt Blanc de Noir 2014

FOIE GRAS/AGEST/CZARNY BEZ/JABŁKO/TYMIANEK

Winnica Jakubów Solaris 2015
Winnica Pałacu Mierzęcin Solaris 2015
Winnica Hiki Gewurztraminer 2015
Winnica Miłosz Pinot Blanc Solaris 2015
Winnica Hiki Riesling 2015

Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.
Winnica Jakubów i Winnica Miłosz czyli humor, optymizm i energia

ROSTBEF/CHLEB KUKURYDZIANY/MUSZTARDA/MALINA I LUBCZYK

Winnica Miłosz Angelus Rosé 2015 (alibernet, zweigelt)
Winnica Hiki Zweigelt 2015
Winnica Equus Magnesia Prestige 2015 (zwiegelt, regent, "cabernetis")
Dom Bliskowice 4'13 Canva (cabernet cortis, regent)
Winnica Sama Valley Red 2014 (regent)
Winnice Wzgórz Trzebnickich Rondo 2014


Polskie wina, cydry i ich łączenie z potrawami.

8 komentarzy:

  1. Polskie cydry to bym jeszcze obstawiała, ale wina faktycznie nie. A kulinarnie to minimalistyczny łosoś wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś był pyszny! Jednakże w moim własnym rankingu trochę wyżej uplasował się rostbef i foie gras :)

      Usuń
  2. Najlepsze wina to te własnej roboty ;) no ale trzeba umieć i chcieć robić. Generalnie lubię wina, cydry nie za bardzo więc i polskich pokosztuję. Ja piję wyłącznie czerwone wytrawne ewentualnie pół słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jeżeli w przyszłości szukałabyś czegoś co jest czerwone i wytrawne, a przy tym nie kwaśne i nie gorzkie popytaj o dobre primitivo z Włoch :)

      Pozdrawiam,
      Kasia

      Usuń
  3. Świetny wpis. Osobiście rzadko piję polskie wina, natomiast uwielbiam wina frankońskie, takie jak Ortega czy Silvaner. Serdeczności od Kasi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię silvanery:)
      Pozdrowienia dla imienniczki!

      Usuń
  4. "polskie wina" - tatuaż czy pieczątka? Megaaa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczątka! Aczkolwiek wyglądała baaaardzo realistycznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...