wtorek, 30 grudnia 2014

Ferment 1976

  Każdy winiarz wie, że proces fermentacji jest potrzebny. Jak wina, tak i całego okołowinnego światka czasem również dotyka ferment i trzeba odpowiedzieć sobie na trudne pytanie czy jest on korzystny, czy nie. 

Taki ferment miał swój początek w 1976 roku  w Paryżu i pomimo tylu lat nadal budzi żywe emocje.




poniedziałek, 22 grudnia 2014

Santa Margherita DOC Valdadige Pinot Grigio 2013

  Pinot Grigio od Santa Margherita to istny klasyk. Wystarczy napisać, że od 1961 roku, kiedy to pojawił się na rynku, zdobył uznanie tak wielkie, że od tamtej pory stał się punktem odniesienia dla innych winiarzy produkujących Pinot Grigio. To jeden z niekwestionowanych liderów, a wina które oferuje zasługują na zainteresowanie.


wtorek, 16 grudnia 2014

Nero d'Avola Torre Rracina 2013 [Biedronka]

  Ostatnio na kolacji gościłam księcia, i to księcia nie byle jakiego, bo z Sycylii.
Principe Siciliano- tak poetycko o odmianie winogron Nero d'Avola mówią Sycylijczycy, co nie dziwi jeśli wie się, że jest jedną z głównych odmian tam uprawianych i ich powodem do dumy.


wtorek, 9 grudnia 2014

Dlaczego warto mieć w domu winomaniaka?

  Mąż po raz kolejny docenił moją pasję. Ostatni raz zrobił to tuż przed moim urodzinami (koniec września) i teraz też nie może się powstrzymać od pochwał. Co tak bardzo podoba mu się w tym równaniu żona+wino?


czwartek, 4 grudnia 2014

Chablis La Pauliere Jean Durup 2013

   Region Chablis daje charakterystyczne białe wina, które już od dawna mają rzeszę swoich oddanych fanów. Pomimo tego, że apelacja oficjalnie należy do Burgundii, według mnie bliżej jej do niedalekiej Szampanii.
  Za co ludzie kochają Chablis? Powodów jest kilka, zawsze jednak zwraca się uwagę na unikalne terroir. Akurat w tym miejscu na powierzchnie wyłania się niecka z wapienia i iłów, która w połączeniu z klimatem determinuje styl produkowanych win.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...