czwartek, 4 grudnia 2014

Chablis La Pauliere Jean Durup 2013

   Region Chablis daje charakterystyczne białe wina, które już od dawna mają rzeszę swoich oddanych fanów. Pomimo tego, że apelacja oficjalnie należy do Burgundii, według mnie bliżej jej do niedalekiej Szampanii.
  Za co ludzie kochają Chablis? Powodów jest kilka, zawsze jednak zwraca się uwagę na unikalne terroir. Akurat w tym miejscu na powierzchnie wyłania się niecka z wapienia i iłów, która w połączeniu z klimatem determinuje styl produkowanych win.



  Klasycznym jego przykładem (można zaryzykować stwierdzeniem, że wręcz książkowym) jest podstawowe Chablis wypuszczane przez producenta Jean Durup Pere et Fils. Akurat ta etykieta jest bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów, nie wiem czy importuje je ktoś z Polski.


  Egzemplarz z rocznika 2013 [alk. 12,5%]  posiada jasny, bladosłomkowy kolor z zielonymi refleksami i połyskliwą szatę. Już w nosie czuć jego świeżość podpartą nutami owocowymi, w tym: zielonymi jabłkami, limonkami i cytrynami. W ustach dająca się przewidzieć duża kwasowość. Wino rześkie, wręcz delikatnie perliste. Pojawiające się smaki są konsekwentne z nosem. Pomimo, że nie jestem fanką słowa "mineralność" nie da się ukryć, że czuć tu też ową charakterystyczną lekko słonawą "kamienistość".  Finisz wina na średnim poziomie.


Spodobało mi się przede wszystkim dlatego, że świetnie oddaje charakter swojej apelacji i jest dobrym początkiem do jej zgłębiania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...